Technische ontwikkelingen bij Tubantia 15-01-2018
De vereniging heeft de certificering Lokale Jeugdopleiding al ruim twee jaar op zak.

Met de aanstelling van een Hoofd Jeugdopleiding (HJO) is men vorig seizoen een volgende fase ingegaan. Jeroen Geerink is in september 2016 begonnen aan de klus als HJO bij HVV Tubantia.

Jeroen:
ik ben ontzettend prettig ontvangen binnen de vereniging. Met name de werkgroep Jeugdopleiding was erg actief om nieuwe ontwikkelingen binnen de vereniging aan te pakken. Ik heb in mijn eerste seizoen veel geïnvesteerd in het kennismaken met de mensen binnen de vereniging. Daarin trof ik veel actieve vrijwilligers die al langere tijd bij de vereniging actief zijn, ontzettend veel respect voor die inzet.

Daarnaast liep ik veel op en rond de velden om te kijken naar de manier van trainen, spelen, selecteren en dus opleiden. Al snel zag ik een ontzettend groot potentieel binnen de club, maar naar mijn mening ontbrak er een echte rode lijn binnen de opleiding. De focus lag veel op het winnen van wedstrijden en het behouden van een hoog competitieniveau. Nu is er met die focus helemaal niets mis, als dat maar gebeurt binnen bepaalde kaders die door de gehele vereniging terug te zien zijn.

Met die kaders zijn we aan de slag gegaan. Organisatorisch is de Technische Commissie er anders uit gaan zien. Iedere leeftijdsgroep heeft nu een technisch- en leeftijdscoördinator. Dit om de focus te verleggen van alleen het hoogste team, naar de breedte in iedere leeftijdscategorie. De technisch coördinatoren lopen rond bij alle teams binnen hun leeftijdscategorie. Zij ondersteunen trainers en coaches en houden de ontwikkelingen van alle spelers in de gaten. Daarover rapporteren ze aan de HJO.

Vervolgens is er met trainers gebrainstormd over de manier waarop spelers opgeleid moeten worden binnen Tubantia. Dat leidde al snel tot de conclusie dat niet de opstelling en het resultaat leidend zijn, maar dat de spelprincipes binnen de opleiding leidend moeten zijn. Dus binnen het aanvallen, verdedigen en omschakelen zijn er bepaalde principes beschreven die we op termijn overal terug willen zien.

Of je nou kiest voor 1-4-4-2 of 1-4-3-3, de principes blijven daarin hetzelfde. Deze principes zijn beschreven in het Trainershandboek. Dit handboek is aan alle trainers uitgedeeld (hoewel, er liggen er nog een aantal in de postvakjes). Per leeftijdscategorie is beschreven hoe er omgegaan kan worden met de kinderen, wat een trainer van de leeftijdscategorie kan verwachten en waar men volgens Tubantia aandacht aan moeten schenken. Daar is ook passende oefenstof bij gevoegd.

Vervolgens is er gekeken naar de type spelers die we willen selecteren. Alles begint bij de motivatie van kinderen. Daar hoort inzet, aanwezigheid en vechtlust bij. Ten tweede kijken we naar het lerende vermogen van kinderen. Hoe snel pakt iemand een hoger niveau op? Hoe gaat het kind om met tips en coaching? Ten derde kijken we naar de motoriek, dat is uiteindelijk een voorwaarde om door te kunnen groeien. Iedereen kent de voetballers die op jonge leeftijd uitblinken vanwege de hoge mate van balvaardigheid.

Wij vinden het interessanter of dit talent ook het vermogen heeft om altijd 100% te geven, vooral bij tegenslag. Het principe van ‘een langzaam groeiende boom kan alsnog de hoogste worden’ passen we geregeld toe op het identificeren van talent. Het kan dus voorkomen dat we niet voor de veel scorende grote spits van een Onder 11 team kiezen, maar wel voor de kleinere en vaardige middenvelder die voor de resultaten minder het verschil maakt en dus vaak minder in het oog springt.

En er is niet alleen gekeken naar de geselecteerde jeugd. In de breedtesport gaat Tubantia mee in de nieuwe ontwikkelingen van de KNVB, teams die gebonden zijn aan het geboortejaar. Op die manier proberen we teams in stand te brengen die met elkaar voetbalplezier ervaren en die langere tijd met elkaar samen kunnen spelen. Problematisch blijft wel het verzorgen van kaderleden voor deze doelgroep. Waar de vereniging ook dolgraag aan deze doelgroep kwaliteit wil kunnen leveren, is men grotendeels afhankelijk van de betrokkenheid van de oudergroep. Dat is een uitdaging waar we intern momenteel mee bezig zijn.

Maar, uiteindelijk moet de grootste verandering op het trainingsveld plaatsvinden. En dat is een duurzaam traject. Als ik op een normale trainingsavond over het veld loop, dan zie ik nog steeds heel erg veel geïsoleerde vormen. Vormen die gericht zijn op het passen en rennen van pion naar pion. Welk type speler creëren we op deze manier? Een speler die niet gewend is aan het maken van zelfstandige keuzes en het nemen van eigen initiatief!

Terwijl er tijdens de wedstrijden continu keuzes gemaakt moeten worden gerelateerd aan tijd en ruimte. Breng kinderen in wedstrijdsituaties waarbij ze moeten aanvallen, omschakelen en verdedigen. In deze wedstrijdvormen worden ze gedwongen om te handelen en zal er een dynamischer spel plaatsvinden.

Naast dat deze situaties erg leerzaam zijn, zijn ze volgens mij ook het leukst voor spelers, en dat draagt weer bij aan het spelplezier. Uiteraard gaan er ook veel zaken heel goed tijdens de trainingen. We hebben geïnvesteerd in jonge trainers die een Tubantia achtergrond hebben. Een drietal trainers volgt momenteel de TC3 cursus. Bij de O13 en O11 jeugd trainen groepen samen i.p.v. geïsoleerd om breder op te leiden.

Kortom, we hebben op de achtergrond een aantal vernieuwende ontwikkelingen in gang gezet. Deze worden momenteel langzaam zichtbaar, maar er zijn nog voldoende uitdagingen die we als vereniging tegen komen. Mijn rol ligt nu meer op het bekijken en begeleiden van teams en het onderhouden van contact met trainers en de coördinatoren om de weg die we hebben ingezet verder te implementeren en door te ontwikkelen.

Laatste nieuws

Uitslagen oefenwedstrijden20-01-2018
Heeft u een uitslag van onderstaande wedstrijden van zaterdag 20 januari, wilt u deze dan sturen naar...
Tubantia JO11-4 speelt zaaltoernooi20-01-2018
Tubantia JO11-4 heeft zaterdag 20 januari bij het Toon Jansink toernooi, met 3-0 gewonnen van Tubantia JO10-2 en met 5-0...

Sponsors